Warsztaty przetwórstwa owoców i produkcji cydru z cyklu „Mazowieckie Dobre Praktyki i Tradycje Kulinarne”

W dniu 14 listopada 2023 roku, w Gminnym Ośrodku Kultury odbyły się warsztaty przetwórstwa owoców i produkcji cydru z cyklu “Mazowieckie Dobre Praktyki i Tradycje Kulinarne”.

Jak powstaje cydr, z jakich odmian jabłek, co jest potrzebne do jego produkcji, jak należy prawidłowo przechowywać cydr, ile jest odmian? – odpowiedzi na te pytania poznali uczestnicy warsztatów „Przetwórstwa owoców i produkcji cydru”. Spotkanie zorganizowane zostało w ramach projektu „Mazowieckie Dobre Praktyki i Tradycje Kulinarne” przez Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie przy współpracy z Lokalną Grupą Działania – Perły Mazowsza. Spotkanie odbyło się w dniu 14 listopada 2023 roku, w siedzibie Gminnego Ośrodka Kultury w Tarczynie. Wydział Rolnictwa, Żywności i Rozwoju Obszarów Wiejskich Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi reprezentował p. Krzysztof Zaniewski. Prowadzący szkolenie p. Dariusz Koroś – właściciel rodzinnej cydrowni Chyliczki, sadownik, omówił proces powstawania cydru jabłkowego. Prawdziwy, naturalny i najsmaczniejszy cydr powstaje z soku jabłkowego starych odmian jabłek – złota reneta, szara reneta a jego smak zależy od stopnia dojrzałości owoców, rodzaju gleby oraz rodzaju drożdży jakie zostaną użyte do produkcji. Cydr w każdym sezonie wychodzi inny ze względu na zawartość cukru i aromatu w owocach, które zależne są od pogody. Następnie odbyła się degustacja cydrów. Bez wątpienia najbardziej smakowitym okazał się „Cydr lodowy”. Po przerwie obiadowej nastąpiła część praktyczna warsztatów, uczestnicy do przygotowanego soku jabłkowego dodawali odrobinę drożdży i cukru, rozlali napój do butelek i zakapslowali. Po 4-5 tygodniach będą mogli delektować się dojrzałym cydrem.